Srčani crv (Dirofilaria immitis)

OPASNO ZA LJUDSKO ZDRAVLJE
  • Odrasli srčani crvi žive u srcu, plućima i okolnim krvnim žilama oboljelih pasa i mačaka. Njihov životni vijek iznosi od 5 do 7 godina.
  • Prijenosnici srčanih crvi su komarci.
  • Većina infestiranih ljubimaca živi u južnim, središnjim i istočnim dijelovima Europe. Iako je u početku viđan samo u obalnim područjima, srčani crv proširio se i na druge dijelove Europe. Broj zabilježenih slučajeva, primjerice u Njemačkoj, u zadnje je vrijeme u porastu.

Kako prepoznati infestaciju?

  • Bolest je često teško dijagnosticirati jer mnogi ljubimci pokazuju tek malobrojne neodređene znakove, koji mogu uključivati blag i dugotrajan kašalj, gubitak apetita i gubitak na težini, otežano disanje i opću slabost. Infestacija velikim brojem srčanih crvi opasna je zbog blokade krvnih žila, a može biti i smrtonosna.
  • Vjerojatnost zaraze najviša je od travnja do studenog jer se komarci mogu razvijati samo ako je temperatura viša od 14°C.
  • Liječenje je vrlo složeno i dugotrajno, a ponekad može biti i neuspješno

Životni ciklus srčanih crvi

Glavni izvor infekcije je pas zaražen odraslim srčanim crvima. Ako komarac ugrize zaraženog domaćina, on se invadira krvlju koja sadrži srčane crve u razvojnim stadijima.

Oni se unutar 14 dana u komarcu razviju u infektivni stadij ličinke i postaju opasni za druge domaćine. Kad komarac ugrize svog sljedećeg domaćina, istovremeno ispušta mlade srčane crve u novog domaćina.

Potrebno je približno šest mjeseci da mladi srčani crvi dođu do srca, pluća i okolnih krvnih žila, u kojima se razvijaju u zreli oblik.

Glavni izvor infekcije je pas zaražen odraslim srčanim crvima. Ako komarac ugrize zaraženog domaćina, on se invadira krvlju koja sadrži srčane crve u razvojnim stadijima.
Glavni izvor infekcije je pas zaražen odraslim srčanim crvima. Ako komarac ugrize zaraženog domaćina, on se invadira krvlju koja sadrži srčane crve u razvojnim stadijima.

Kako izgleda pravilna zaštita od infestacije?

Infestacija srčanim crvom vrlo je ozbiljna bolest, ali nasreću, može se učinkovito spriječiti.

  • Za zaštitu ljubimca može se jednom mjesečno primijeniti proizvod iz skupine makrocikličkih laktona, npr. milbemicinoksim i selamektin, kako bi se uklonili srčani crvi u razvojnim stadijima prije nego migriraju u pluća i srce.
  • Također se preporučuju proizvodi koji sadrže permetrin jer on odbija komarce i tako značajno smanjuje izglede za infekciju.
  • Započnite tretman unutar prva četiri tjedna od početka opasnosti od infestacije, a završite ga 30 dana nakon što opasnost prođe ( od travnja do kraja listopada).
  • Štenad i mačići također su osjetljivi na infestaciju te ih je nužno zaštititi. Dostupni su i lijekovi koji se mogu primjenjivati u štenadi i mačića starih najmanje dva tjedna. Široka paleta proizvoda uključuje i Krkine tablete s okusom koje sadrže milbemicinoksim. Dostupne su na veterinarski recept.

Otopine za nakapavanje koje sadrže selamektin učinkovito liječe infestaciju. Dostupna je na veterinarski recept.

1. McMahon C, Kröber T, Guerin PM. In vitro assays for repellents and deterrents for ticks: differing effects of products when tested with attractant or arrested stimuli. Med Vet Entomol 2003; 17: 370–8.
2. Romi R, Peragallo M, Sarnicola G et al. Impregnation of uniforms with permethrin as a mean of protection of working personnel exposed to contact with hematophagous arthropods. Annals of Hygiene: Preventive and Community Medicine 1977; 9 (4): 313–9.
3. Institute of Medicine. Gulf War and Health: Vol. 2. Insecticides and solvents. Washington, DC: National Academies Press, 2003; 57–63.