Pauši

Zanimljivosti

  • Pauši su paraziti koji žive na koži i dlaci životinja i ljudi.
  • Radi se o specifičnim parazitima jer se ne prenose između različitih vrsta niti sa životinja na ljude.
  • Pauši se hrane mrtvim stanicama dlake i kože, a neke vrste hrane se i krvlju.
  • Pseće pauši mogu biti prijenosnici trakavica, kojima se također mogu zaraziti i ljudi.
  • Fypryst Combo je učinkovit proizvod protiv infestacije te za liječenja infestacija paušima u pasa i mačaka.

Kako možete prepoznati infestaciju? 

Pauš je duga približno 2 mm; tijelo joj je plosnato i žuto-smeđe boje. Na završetku svake noge ima kukaste kandže kojima se čvrsto hvata za dlaku domaćina. Iako su vidljive golom oku, teško ih je opaziti među gustom životinjskom dlakom.


Kako možete liječiti infekciju?

Pauši polažu jajašca (gnjide) na životinje i lijepe ih za njihovu dlaku. Nova generacija razvija se za približno mjesec dana. U svim razvojnim fazama potreban im je domaćin jer inače ne mogu preživjeti.

Za razliku od buha, infestacija paušima odvija se samo na životinjama te se mogu u potpunosti ukloniti odgovarajućim sredstvom. Fypryst Combo sadrži djelatnu tvar fipronil, koja je učinkovita protiv pauši.

Istodobno trebamo tretirati infestacije unutarnjih parazitima jer pseće pauši Trichodectes canis prenose trakavicu Dipylidium caninum, koja se može prenijeti i ljudima.

Infestacije trakavicom mogu se učinkovito tretirati u pasa i mačaka Krkinom tabletom s okusom, te Dehinel Plus proizvodima u pasa.

Pauši su paraziti koji žive na koži i dlaci životinja i ljudi.
Pauši su paraziti koji žive na koži i dlaci životinja i ljudi.

Kako možete spriječiti infestaciju?

Da bi se spriječila infestacija paušima u pasa i mačaka, potrebna je redovita njega dlake (svakodnevno četkanje i povremeno kupanje). Pauši često infestiraju mlade i stare životinje lošijeg fizičkog stanja, kod kojih je posebno važna pravilna njega. Također se preporučuje redovito koristiti učinkovite proizvode protiv pauši. Preporuka je Fypryst Combo jer učinkovito štiti pse i mačke od pauši, buha i krpelja do mjesec dana.