Buhe

Činjenice o buhama i infestacijama buhama

 • Procjenjuje se da je približno 50% reakcija na koži koje veterinari liječe uzrokovano ugrizima buha.
 • Njihova je slina alergen koji često uzrokuje alergijski dermatitis na ubode buha, najčešće zabilježenu alergijsku reakciju u mačaka i pasa.
 • Buhe često šire patogene koji uzrokuju razne bolesti, primjerice bubonsku kugu i bolest mačjeg ogreba. Često prenose trakavice psima i mačkama.
 • Odrasle buhe čine tek 5% ukupne populacije buha. Velika većina (95%) živi u okolini, osobito u nezrelim stadijima (jajašca, ličinke, kukuljice).
 • Buhe mogu ugristi i ljude.
 • Za tretiranje i zaštitu mačaka i pasa od buha možete koristiti Fypryst Combo, koji ubija i odrasle i nezrele oblike buha.
Odrasle buhe čine tek 5% ukupne populacije buha. Vlasnik ih obično primjeti kad su već prisutne u okolini i velikom broju.
Odrasle buhe čine tek 5% ukupne populacije buha. Vlasnik ih obično primijeti kad su već prisutne u okolini i velikom broju.

Kako možete prepoznati infestaciju?

Prvi znakovi infestacije

Prvi znak da je životinja infestirana najčešće je češanje. Neke životinje nisu osjetljive na ugrize buha pa se u početku neće češati i zato infestacija može lako proći neopažena sve dok se buhe ne razmnože u velikom broju.

Buhe na psu najčešće su vidljive oko korijena repa, između lopatica i na preponama.

Mogu li vidjeti odrasle buhe?

Odrasle su buhe sićušni tamnosmeđi insekti. Iako su vidljive golim okom, jedva da se mogu opaziti među dlakom jer su stalno u pokretu. Najčešće ih možete vidjeti oko korijena repa, između lopatica i na preponama.

Buhe na psu najčešće su vidljive oko korijena repa, između lopatica i na preponama.

Kako najlakše otkriti infestaciju?

Najbolja metoda je proći kroz dlaku češljem protiv buha, koji će pokupiti i izmet buha u obliku vrlo sitnih smeđih točkica. Također ih možete vidjeti ako pažljivo pregledate dlaku infestirane životinje.

Ako ih stavite na vlažnu pamučnu blazinicu ili ručnik, područje oko njih dobit će crvenu boju. Po tome se razlikuju od zrnaca zemlje i drugih nečistoća koje se mogu uhvatiti na dlaku.


Kako tretirati infestaciju?

Infestacija buhama složen je problem koji zahtijeva složen pristup rješenju.

Odrasle buhe koje žive na domaćinu te buhe koje žive u okolini domaćina uzrokuju najviše problema i potrebno ih je ubiti istovremeno.

Kad god primijetite buhe, također tretirajte ljubimca i protiv unutarnjih parazita.

Buhe često prenose trakavicu Dipylidium caninum. Protiv te trakavice učinkoviti su proizvodi koji sadrže prazikvantel.

Odrasle buhe čine tek 5% ukupne populacije buha. Vlasnik ih obično primjeti kad su već prisutne u okolini i velikom broju

Suzbijanje odraslih buha

Za uspješnu prevenciju infestacije unutarnjim parazitima, proizvod protiv buha potrebno je pravilno primijeniti, tretman se mora ponavljati u pravilnim intervalima i trajati dovoljno dugo.

1. Tretman otopinom za nakapavanje

 • Tretirajte sve životinje koje žive u istom kućanstvu. Možete primijeniti proizvode koji sadrže fipronilom za štenad i mačiće stare više od 2 dana.
 • Odaberite pravi proizvod i jačinu za svog ljubimca, ovisno o njegovoj vrsti i tjelesnoj težini.
 • Koristite jednu pipetu isključivo za jednu životinju! Pipete se ne smiju dijeliti!
 • Ljubimca tretirajte uvečer.
 • Razdvojite dlaku ljubimca između lopatica tako da se vidi koža. Koža mora biti suha.
 • Nemojte dirati ljubimca dok se mjesto primjene ne osuši. Ako više ljubimaca živi zajedno, pazite da se nakon tretiranja međusobno ne ližu.
 • Životinje se ne smiju kupati dva dana prije i dva dana poslije tretmana.

2. Vremenski razmaci između tretmana otopinom za nakapavanje.

Ljubimce tretirajte svaka četiri tjedna. Koristite kompletnu zaštitu od buha.

3. Trajanje tretmana

Ako pažljivo slijedite upute za primjenu otopine za nakapavanje i razmake između tretmana, cijela kura tretmana traje barem tri mjeseca, ali u slučaju teže infekcije može potrajati i šest mjeseci.

Tretman je složen i dugotrajan jer je nužno ubiti sve odrasle buhe, a one se razvijaju iz jajašaca koje su buhe položile prije početka prvog tretmana.

Suzbijanje buha u nezrelim stadijima

 1. Za suzbijanje buha u nezrelim stadijima tretman mora uključivati regulator rasta kukca, kao što je S-metopren u proizvodu Fypryst Combo.
 2. Temeljito usisavačem očistite sve podove, tepihe i namještaj u svom domu i automobilu barem dva dana za redom prije tretmana. Bacite vrećicu usisavača što je prije moguće jer će se nezreli oblici buha nastaviti razvijati u njoj.
 3. Po mogućnosti, sve površine dezinficirajte odgovarajućim insekticidom.
 4. Operite sve ležajeve ljubimca u perilici na 60°C ili više.

Imajte na umu da na tržištu nema proizvoda s trenutačnim učinkom. Kod proizvoda koji sadrže fipronil potrebno je približno 12 do 18 sati da se tvar ravnomjerno raspodijeli po dlaci i počne djelovati

Za suzbijanje buha u nezrelim stadijima tretman mora uključivati regulator rasta kukca, kao što je S-metopren u proizvodu Fypryst Combo

Kako možete spriječiti infekciju?

 1. Buhe su stalan problem, a prevencija infestacije nužna je tijekom cijele godine.
 2. Prevencija je nužna i za ljubimce koji ne izlaze van.
 3. Koristite otopinu za nakapavanje koja djeluje prilikom kontakta, što znači da parazit umire ako dođe u kontakt s kožom ili dlakom tretirane životinje. Tvar se ne apsorbira u tijelu i ne opterećuje organe. Krka u ponudi ima dva takva proizvoda: Fypryst Combo za pse i mačke te Ataxxu za pse.